Wednesday 30 January 2008

Modlitba...

Vela z nàs sa z casu na cas obràti s nejakou tou prosbou na "vyssiu existenciu". Nasa hviezda tiez uz zacala. Sama od seba.


V sobotu vecer mi zahlàsi: 'Mama, ja som sa vcera pomodlila, aby mi Boh dal peniaze!' Pozeram, ze ako to mysli. Tak mi ochotne dovysvetlovala, ze ked isla spat, tak sa pomodlila, aby mala pod poduskou peniaze, no a ràno pod poduskou nasla mincu. Neslo mi to do hlavy. Ked isla spat, tak mi drahy vysvetlil, co sa vlastne stalo.


Malà nasla v sufliku vedla mojej postele jej vypadnuty zubok. Tak sa zlakla, ze jej ho myska doniesla naspat, ked si prestala umyvat zuby. To ja som jej zobrala jej mincu a povedala, ze myska si prisla po peniazky, kedze si prestala umyvat zùbky. No a ona nasla ten zùbok :) Tak ho priniesla ukàzat tatovi. Ten ho zobral s tym, ze uvidime, ci si ponho myska pride a prinesie jej zan peniaztek. Tak malà nelenila a este to vecer priklincovala modlitbou. Predsa len, keby tà myska zabudla :) Tak drahy vlozil pod vankus mincu naspat. Mala asi zabudla uz na mysku, utkvela jej v mysli len tà modlitba. Tak verila tomu, ze si vymodlila peniaztek. Na druhy den nasla v sufliku aj ten druhy zùbok a zasa zacala vyjednàvat, ze zan musi zinkasovat peniaze, kedze myska si ho neodniesla. Nikdy predtym mi do suflika nechodila, neviem co ju to zrazu pochytilo, asi to bude len detska zvedavost. Tak jej tato povedal, ze uvidime. Vecer sa zasa malà nezabudla pomodlit a ràno, cuduj sa svete, pod poduskou malà minca. Na to mi vecer malà zahlàsi, ze aj dnes vecer sa pomodli, aby mala pod poduskou peniaze. Na co sa uz drahy ohradil, ze to tak nefunguje. Ved kam by sme prisli, keby sa kazdy den modlila za peniaze! Neviem skade mà ten nàpad, ze modlit sa. Je pokrstenà, chodili sme aj do kostola, ale to este v Anglicku. Vtedy bola este prilis malà na to, aby si uvedomovala, co vlastne modlitba je a jej vyznam. A tak dumàm odkial ten nàpad s modlitbou. Najskor to bude Simpsonovcami :) Tam sa deti modlia, ked si nieco velmi zelajù a urcite si musela nejako vydedukovat ako to vlastne funguje.


Tak sme sa cely vecer rehotali na nasej hviezde. To moze len ju napadnut, aby sa modlila za peniaze a len ona mà takého otca, ktory pomoze tù modlitbu naplnit. :) Keby ste ju vsak videli, s akym zàpalom rozpràvala o tom, ze sa ide pomodlit, aby jej Boh zasa dal peniaze, tak sa asi pocikàte od smiechu. My sa na tom este stàle trhàme. Patrocné dieta sa modli, aby dostalo od Boha peniaze :)

Saturday 26 January 2008

Cim chcem byt,ked budem velky(a)

Zo skolky nam prisla knizka-obeznik. Deti napisali a nakreslili cim chcu byt, ked vyrastu. Okrem klasickych zelani ako lekarka, poziarnik, tanecnica ci klaviristka sme nasli aj zelania, ktore sa vymykali z normalu. Tak sa pobavte, ako sme sa pobavili aj my :) Jeden chlapec napisal, ze chce byt duchom, ked vyrastie. Dalsi napisal, ze chce byt otcom :) Jedno z dievcat napisalo, ze chce byt krokodil :) Neviem z coho vychadzali, ale pobavila nas predstava, ze by sa v dospelosti dievca zmenilo na krokodila :) No a nasa hviezda ma uplne skromne zelanie: chce byt princeznou :) Tak uz len najst nejakeho princa, aby sa jej to zelanie splnilo :) Tak co, spomenuli ste si, cim ste chceli byt vy, ked ste mali pat rokov? Mala som spoluziacku, ktora chcela byt vdova :) Ja som chcela byt porodnicka. Daleko som od toho zelania "nespadla". Vystudovala som zdravotnicku skolu, odbor detska sestra :) Tak ktovie, mozno ta nasa hviezda bude raz princezna :) Len si stale neviem predstavit, ako sa naplni zelanie-krokodil :)